Odgovornost do javnosti za novinarje in medijske delavce najpomembnejši vidik njihovega dela

V Sindikatu novinarjev Slovenije smo skupaj s Centrom za raziskovanje družbenega komuniciranja Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani opravili anketo o delovnih in življenjskih pogojih novinark in novinarjev ter drugih medijskih delavk in delavcev. Pri izvedbi ankete je sodelovalo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Izpolnjevanje spletnega anketnega vprašalnika je potekalo

Več »

Radijska tribuna o RTV: “Če se bosta nadaljevala enoumje in nekakovosten program, bomo živeli v zaplankanem svetu”

Na javni radioteleviziji se je včeraj nadaljevala stavka, o njej in razmerah na RTV so premišljevali v oddaji Radijska tribuna Radia Maribor, med sogovorniki sta bili tudi predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković in predsednica sindikata novinarjev na TV Maribor Ana Bučar. Helena Milinković: “Prihodnost te države je

Več »

Pritiski na tisk – brez dobrih kadrov ni kakovostnih medijev

Vabimo k poslušanju Vročega mikrofona radijske novinarke Tatjane Pirc (Val 202) o razmerah v tiskanih medijih. https://365.rtvslo.si/arhiv/vroci-mikrofon/174939526 Anketa novinarskega sindikata med zaposlenimi v tiskanih medijih je pokazala, v kako težkem položaju so, da delajo pod hudimi pritiski, so zelo obremenjeni, slabo plačani, imajo neurejeno napredovanje, malo možnosti za izobraževanje, zato

Več »

Ana Lah: Z mojo zgodbo se lahko poistoveti kar nekaj novinarskih kolegov in kolegic

O negotovosti ob iztekajoči se pogodbi o zaposlitvi, njenem delu, prekarnosti, razmerah v časopisni hiši Večer in pomenu dostojnih pogojev novinarskega dela je v oddaji APR intervju Radia Študent govorila novinarka Ana Lah. Poslovodstvo Večera ji kljub drugačnim zagotovilom odgovornega urednika Matije Stepišnika ni podaljšalo pogodbe za določen čas. Ani

Več »

Helena Milinković: Ta boj je dal zaposlenim samozavest pri delu in samozavest, da se borijo za svoje pravice

Potem ko s(m)o novinarski sindikati na RTV Slovenija za danes napovedano nadaljevanje stavkovnih aktivnosti začasno preložili, sta bili predsednica Stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković in podpredsednica Sveta delavcev RTV Slovenija Lidija Cokan danes gostji v oddaji Radijska tribuna Radia Maribor. Še slabše je, na vprašanje, kakšne so

Več »

INTERVJU: »Mi smo javna služba, zato služimo državljanom, in ne upravam«

Maja Sever, predsednica Sindikata novinarjev Hrvaške in novinarka na javni radioteleviziji HRT o novi kampanji novinark in novinarjev na Hrvaškem, pritiskih in zaupanju javnosti Kriza na hrvaški javni radioteleviziji HRT je dosegla vrhunec, so sredi oktobra opozorili v Hrvaškem novinarskem društvu (HND) in Sindikatu novinarjev Hrvaške (SNH), ko je poskušala

Več »

INTERVJU: »Stavka je skrajno orodje, ki pa se ga ne smemo bati uporabiti«

Alenka Potočnik, predsednica SNS o 3. maju in medijski svobodi, STA in nujnosti povezovanja   Dolgoletna sindikalistka na Slovenski tiskovni agenciji in do nedavnega podpredsednica Sindikata novinarjev Slovenije je pred kratkim postala njegova predsednica. Vodenje nacionalnega sindikata je prevzela v času, ko je ogroženo nadaljnje delo Slovenske tiskovne agencije, s